ΤΗΝΟΣ

Η Τήνος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και γειτονεύει με την 'Ανδρο, την Μύκονο, την Δήλο και την Σύρο.

Το νησί μας, βρίσκεται 4 ώρες από την Ραφήνα και 5 ωρες από τον Πειραιά, ενώ με τα ταχύπλοα το ταξίδι διαρκεί μόνο 2 ωρες. Απέχει επίσης μόνο 30' από την Μύκονο με πλοίο!

Από την μια, οι πανέμορφες παραλίες με τα κρυσταλινα γαλαζοπράσινα νερά και την ασημενια- πράσινη άμμο, κόλποι κρυφοί ή πιο ανοιχτοί, μικρά βουνά, οροπέδια και πράσινες μικρές κοιλάδες, ξερολιθιές που οριοθετούν τη γη, κελιά, κρυφές πηγές συνθέτουν το μοναδικο τοπίο της Τηνου.

Από την άλλη, μικρά διάσπαρτα κάτασπρα μεσαιωνικά χωριά, δεκάδες ξωκλήσια (1200) και περιστεριώνες (πανω από 600), διασκορπισμένα σαν από χέρι θεού εκεί που η ψυχή κοντοστεκά και αφουγκράζεται, πλατείες δροσερές πλακοστρωμένες κάτω από γέρικα πλατάνια, που τις γλυκαίνει το άκουσμα του νερού της κρήνης και το τραγούδι του τζίτζικα καταμεσήμερο, συνθέτουν το αρχιτεκτονικό τοπίο.

Και οι δύο παραπάνω πλευρές του Νησιού μαζί ενωμένες σαν από πάντα να ήτανε μαζί φτιάχνουν έναν μικρό αλλά μεγάλο Παράδεισο!

Ο συνδυασμός αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων, φυσικού Τοπίου και φιλοξενίας των κατοίκων θα σας ζεστάνουν την ψυχή και θα γεμίσουν με χαρά και πλούτο ομορφιάς και θα σας πείσουν ότι μία επίσκεψη στην Τήνο ποτέ δεν επαρκεί!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το Alex Studios Tinos βρίσκεται στην άκρη της Χώρας και έτσι παρέχεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να βρεθεί άμεσα και αβίαστα στη πανέμορφη Κυκλαδίτικη φύση και Τοπίο!

Αφήστε μας να σχεδιάσουμε μαζί μια μονοήμερη εκδρομή στην Ενδοχώρα ή στην Χώρα! Θα μαγευτείτε!

Εικόνες από Χώρα Τήνου
  


Τα τελευταία χρόνια και η Χώρα αρχίζει να ανοίγεται περισσότερο στον επισκέπτη και φυσικά εκεί θα βρείτε και αξίζει να επισκεφθείτε τον διάσημο Ναό, Βασιλική, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή ως Παναγία.

Η Εκκλησία της Παναγίας είναι χώρος προσευχής και επαφής με τον εσωτερικό μας ευατό και έρχονται πιστοί από διαφορετικά μέρη της Γης. Έχει ενδιαφέρον όμως πολύ και η αρχιτεκτονική του χώρου αλλά και η Ιστορία του! Αξίζει να την επισκεφθείτε!
Η Χώρα έχει επίσης πολύ όμορφά σημεία χαλάρωσης! Στην παλιά πόλη, έχει πολλά πανέμορφα σοκάκια πλακόστρωτα που σας οδηγούν σε παλιά μικρά παραδοσιακά σπιτάκια, κρήνες μαρμάρινες! Η Χώρα δίνει πολλές προτάσεις για έξοδο πρωινή, απογευματινή ή βραδυνή σε καφέ - μπαρ με πολύ καλόγουστο και ιδιαίτερο στυλ! Αξίζει να τα γνωρίσετε!
Η Χώρα έχει την γαλάζια θάλασσα, κρυστάλινη, που μπορεί με την αύρα της κάτω από το Καλοκαιρινό φεγγάρι να σας δώσει μια υπέροχη χαλαρωτική βραδυά και την διάθεση να κουβεντιάσετε με τους φίλους σας, την οικογένειά σας!
Έχει μουσεία όπως το εξαιρετικά ενδιαφέρον Αρχαιολογικό μουσείο με τους υπέροχους μεγάλους πυθαμφορείς του 7ου και 8ου αιώνα Π.Χ. και το ηλιακό ρολόι του διάσημου αστρονόμου Ανδρόνικου της Κύρρου!
Στο ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στεγάζεται μουσείο αλλά και ειδική αίθουσα όπου οργανώνονται πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και παραστάσεις. Σε 10' με τα πόδια από το Alex Studios Tinos είστε στο ίδρυμα !
Έχει φοβερό ηλιοβασίλεμα, αλλάζει ανάλογα με τον καιρό, την εποχή και υπάρχουν ημέρες που όλα τα άσπρα σπίτια του λιμανιού βάφονται με αυτό το πορτοκαλί χρώμα και είναι μαγικό!
Στη Χώρα δίπλα είναι η φοβερή μεγάλη ανοικτή αμμώδη παραλία του Αγίου Φωκά όπου μπορειτε να απολαυσετε κολύμβηση, πεζοπορία, τρέξιμο και ποδηλασία. Στον ορίζοντα βλέπει Δήλο και έχει υπέροχο ηλιοβασίλεμα!
Η Χώρα μπορεί να είναι το σημείο από όπου θα ξεκινήσετε και θα τελειώσετε καταπληκτικές πεζοπορίες. Αρκεί να μας ρωτήσετε όταν έρθετε κοντά μας!
  
Η Χώρα έχει και άλλα πολλά που θα σας τα πούμε από κοντά!


Η ενδοχώρα της Τήνου επίσης θα σας εκπλήξει για το πόσες διεξόδους μπορεί να προσφέρει για βόλτες αλλά και σε κάποιον που του αρέσουν τα σπορ! Προτείνουμε λοιπόν:
  

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Η Πεζοπορία είναι ένας μοναδικός τρόπος για να ανακαλύψει ο Επισκέπτης τη φυσική ομορφιά του Νησιού και τα πανέμορφα χωριά του. Υπάρχουν πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια. Θα δείτε μέρη που δεν τα βλέπετε με το αυτοκίνητο! Ρωτήστε μας να σας πούμε, περπατάμε και εμείς!
Η Τήνος καυχιέται για το ανάγλυφο μιας περιοχής, γεωλογικά σχεδον μοναδικό στον κόσμο, που έχει την ονομασία Βωλαξ.

ΧΩΡΙΑ

Η Τήνος έχει 46 χωριά με υπέροχα διατηρημένη την αρχιτεκτονική κληρονομιά
Επίσης κοντά στο κατάλυμα υπάρχει στάση λεωφορείου και έτσι με πιο οικονομικό τρόπο μπορεί κάποιος να γνωρίσει μέρη του νησιού.
Ενώ μια επίσκεψη στη Μονή Κεχροβουνίου θα αποτελέσει πολύτιμη στιγμή για εκείνον τον επισκέπτη που θέλει μια επαφή με το Θείο.

ΓΛΥΠΤΙΚΗ - ΠΥΡΓΟΣ

Οι επισκέπτες δεν θα πρέπει να φύγουν από το νησί χωρίς να επισκεφθούν το χωριό Πύργος όπου η γλυπτική είναι παρούσα σε κάθε σημείο του χωριού: Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν τα 3 μουσεία του και τους γλύπτες που εργάζονται στα εργαστήρια τους.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Τήνος έχει μια μακρά ιστορία Γλυπτικής Μαρμάρου. Οι διάσημοι παγκοσμίως Γλύπτες Χαλεπάς, Φιλιππότης, Βιδάλης, Γύζης γεννήθηκαν και εξάσκησαν αυτή την τέχνη σε μερικά χωριά του νησιού.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Το νησί έχει 114 χλμ ακτογραμμής, με κόλπους άλλοτε κρυφούς και άλλοτε μεγάλους που αγκαλιάζουν και σαγηνεύουν τον επισκέπτη. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και το ανάγλυφο ποικιλόμορφο και μαγικό! Θα σας προτείνουμε παραλίες καταπληκτικές!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ - ΦΑΓΗΤΟ

Σημαντική ενότητα στη ζωή του Νησιού είναι τα παραδοσιακά πανηγύρια όπου ο επισκέπτης θα γνωρίσει την Νησιώτικη φιλοξενία. Ολοι οι κάτοικοι του χωριού ανοίγουν τα σπίτια τους και προσφέρουν φαγητό που το έχουν ετοιμάσει οι νοικοκυρές του χωριού. Στην πλατεία συνήθως μουσικοί παίζουν νησιώτικες μελωδίες και ο χορός στήνεται και σταματά στο πρώτο ξημέρωμα.
Η αγροτική ζωή είναι παρούσα ακόμη στο νησί αυτό. Η Τήνος είναι διάσημη για τις αγκινάρες της, τις λιαστές τομάτες, το κρέας της χοιρινό και μοσχαρίσο κρέας της, τα παραδοσιακά λουκάνικά της και άλλα πολλά, θα σας τα πούμε από κοντά!
Το φαγητό που προσφέρεται στις διάφορες ταβέρνες της είναι εξαιρετικής ποιότητας και οι γαστρονομικές προτάσεις πολλές και για όλα τα οικονομικά επίπεδα!

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Στην περιοχή Κιόνια υπάρχει αρχαιολογικός χώρος που άλλοτε στα αρχαία χρόνια, λειτουργούσε ως Θεραπευτικό κέντρο, Ασκληπιείο, όπου γινότανε εξαγνισμός ψυχής και σώματος των επισκεπτών από τους Θεούς Ποσειδώνα και Αμφιτρίτη.
Επίσης στην περιοχή Ξώμβουργο, υπήρχε κατοίκηση από τους Τήνιους από την προϊστορική περίοδο έως και την Ενετική περίοδο. Από τον ναό της Δήμητρας και κόρης που βρίσκεται στην αρχαία πόλη του Ξώμβουργου βρέθηκαν μοναδικοί ανάγλυφοι αποθηκευτικοί πίθοι του 8ου και 7ου αιώνα πχ.
Τέλος στην χώρα του Νησιού υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ώρες λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου των Κιονίων και του Μουσείου στην χώρα του Νησιού:
08:30 - 15:30 καθημερινά εκτός την Τρίτη.